V Cementárni Rohožník vyrábajú elektrinu z odpadových plastov

31.05.2014 Malacky

Rohožník 30. mája (TASR) – Spoločnosť Holcim dnes v Cementárni Rohožník otvorila novú elektráreň a prevádzku na výrobu posypovej soli. Investície do nových výrobných objektov predstavujú približne 50 miliónov eur.

Firma realizuje viaceré projekty, medzi ktoré patrí aj využívanie odpadových materiálov na výrobu tepla, technickej soli z plastových odpadov a vzniknuté teplo využíva aj na výrobu elektriny. Ako uviedli zástupcovia spoločnosti na dnešnej tlačovej besede v Rohožníku, Holcim prevádzkuje na Záhorí jednu z najmodernejších cementární v Európe a nevyhnutnou podmienkou na výrobu cementu je vyrobenie veľkého množstva tepla na roztavenie vstupných surovín, ako je vápenec a íl. Práve cementáreň v Rohožníku je unikátna tým, že pri výrobe tepla využíva alternatívne palivá – odpady, ktoré by inak skončili na skládke, avšak teraz slúžia ako náhrada za fosílne suroviny - drevo, uhlie alebo plyn.

V súčasnosti až 80 % spotrebovaného tepla získava spaľovaním odpadov, pri dodržiavaní najprísnejších environmentálnych kritérií. Cementáreň pri spaľovaní odpadov využíva časť získaného tepla už aj na výrobu elektriny. Zužitkuje aj zvyškovú tuhú časť po spálení, keď popol zakomponuje do výsledného produktu – cementu. Ide teda o bezodpadovú technológiu, ktorá ponúka Slovensku reálnu alternatívu, ako odkloniť odpad od skládkovania v zmysle požiadaviek v smerniciach EÚ.

Znečistené odpadové plasty

Podstatnú časť alternatívnych palív tvoria znečistené odpadové plasty, ktoré už nie je možné materiálovo zhodnotiť. S množstvom tepelne zužitkovaných plastov sa do výrobného procesu dostáva veľké množstvo chlóru, ktorý je potrebné odčerpať. Tento chlór, naviazaný na pecný prach, tvorí odpadový vedľajší produkt. Holcim s novou technológiou chlór chemicky viaže a vyrába z neho technickú soľ, vhodnú na posypy ciest alebo na výrobu poľnohospodárskych hnojív.

Na otvorení nových objektov sa zúčastnil aj veľvyslanec Švajčiarska v SR Alexander Wittwer a štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz, ktorý pre TASR uviedol, že "pre Slovensko je dôležité využívať odpad rôznym spôsobom. Holcim využíva odpadový plast na to, aby vyrobil elektrickú energiu a teplo na využitie v technologickom procese výroby cementu. Nezanedbateľnou skutočnosťou je aj to, že nové prevádzky vytvárajú aj nové pracovné príležitosti".
 

Vyberte región